Uutisen päiväys

6.11.2018← Takaisin

Maastohiihdon TD:t kertauskoulutuksessa Jyväskylässä

Maastohiihdon FIS- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden (TD) vuosittainen kertauskoulutus järjestettiin Jyväskylässä 3.–4. marraskuuta.

Tilaisuuden aluksi pidettiin hiljainen hetki TD-toiminnassa pitkään vaikuttaneiden, tänä vuonna edesmenneiden Paavo M. Petäjän ja Pertti Törmin muistoksi. Petäjä oli Hiihtoliiton kunniapuheenjohtaja ja FIS:n maastohiihtokomitean kunniajäsen.

Kouluttajina toimivat maastohiihdon sääntöryhmästä Annmari Viljanmaa, Juha Torvikoski, Juha Kolu ja Jussi Prykäri. Juha Kolu toimii Suomen edustajana FIS:n sääntökomiteassa. Jussi Prykäri oli PyeongChangin talviolympiakisojen maastohiihdon TD. Annmari Viljanmaa on vastaavassa tehtävässä Seefeldin MM-hiihdoissa 19.2.–3.3.2019.

Viikonvaihteessa paikalla oli 41 teknistä asiantuntijaa. Tällä hetkellä maastohiihdossa on FIS-tason teknisiä asiantuntijoita 34 ja B-lisenssin omaavia 62. Kelpoisuus vaatii käymistä kertauskoulutuksessa neljän vuoden välein. C-tason TD:t kouluttaa hiihtopiiri.

Mira Tuovinen selvitti TD-toimintaa lääkärin näkökulmasta. Nina Peltonen esitteli tulevan kilpailukauden neljän kilpailun Parahiihtocupia, joka hiihdetään kansallisten kilpailujen yhteydessä Jyväskylässä, Imatralla, Pihtiputaalla (pk) ja Lahdessa.

Jussi Prykäri kertoi TD-toiminnasta PyeongChangin talviolympiakisoissa. Juryn kokouksia oli kisoissa 46. Huoltoalueella oli 271 konttia 2–3 kerroksessa. Lunta oli tykitetty 160 000 kuutiota 30 lumitykillä.

Prykäri toivoi, että Suomessa järjestettäisiin enemmän rullahiihtokilpailuja. Meillä kansallisia rullakisoja on ollut parikymmentä, kun Norjassa niitä on kesäkaudella 200, jopa massatapahtumina. Viime kesän Imatran SM-rullahiihdoissa osallistujia oli vähän. Norjassa ja Ruotsissa maajoukkuehiihtäjien kilpailusopimukseen kuuluu mestaruusrullahiihtoihin osallistuminen. Suunnitelmissa on kesällä 2019 neljän kilpailun rullahiihtocup, johon kuuluisi Aateli Race, SM-rullahiihdot ja kaksi anottavaa kansallista cuprullakilpailua.

Kilpailijan kuten myös TD:n tulee tuntea kansainväliset (FIS) ja kansalliset kilpailusäännöt. Niitä voi kerrata Hiihtoliiton maastohiihdon TD-toiminnan nettisivuilla. Sivuilta löytyy myös voimassaoleva varoituslista.

Maastohiihdon kilpailukausi on 1.6.–31.5. Kesän rullahiihtokisoissa saadut varoitukset siirtyvät talvikaudelle. Toisesta varoituksesta kilpailusuoritus hylätään. Kotimaiset ja FIS:n varoitukset eivät vaikuta toisiinsa. SM-kilpailuissa ja kotimaisissa FIS-kilpailuissa tarkastellaan kotimaista tai FIS:n listaa sen mukaan, onko varoituksen saaneella FIS-koodi.


Teksti ja valokuvat: Matti Harju


Kuvat:

1) Hiihtoliiton maastohiihdon sääntöryhmän puheenjohtaja Annmari Viljanmaa on Seefeldin MM-hiihtojen maastohiihdon TD.

2) Urheilulääkäri Mira Tuovinen (kesk.) kertasi ilmastonmuutoksesta huolimatta pakkasrajat.

3) Annmari Viljanmaa ja Jussi Prykäri toimivat olympia- ja MM-tasolla TD-tehtävissä.

4) Kertaamassa Keski-Suomen maakuntaviestin Saarijärven kilpailunjohtaja Veikko Humalajoki (vas.), Viitasaaren Viestin Esko Nyman, Keski-Suomen TD-vastaava Sami Hilden ja Äänekosken SM-kisojen johtaja Heikki Mäkinen.