18.3.2011← Takaisin

Maailmanmestari Heikkinen paras suomalainen Falunin prologissa

Matti Heikkisen kahdeksas tila oli parasta suomalaisantia todellisessa pöpperökelissä hiihdetyssä Falunin maailmancupin perinteisen hiihtotavan prologissa. Heikkinen oli 3,3 km prologilla 11,9 sekuntia voittajaa Ilia Chernousovia perässä. Naisissa Aino-Kaisa Saarinen oli parhaana suomalaisena yhdestoista.

Maailmanmestari Matti Heikkinen taisteli muiden tavoin todella pöpperöisessä kelissä.

- Se oli erilainen hiihtopäivä tänään. Ei koskaan varmasti ole ollut noin paljon irtolunta "ladulla" kuin tänään oli. Ei helpoimmasta päästä ollut meno, mutta antaisin
arvosanaksi kahdeksan kouluarvostelun mukaan eli  kohtuullusta. Ei tässä suurempia odotuksia ollut.

Heikkinen hiihti tutun nousujohteisesti ollen 1,0 km väliajoistaa vasta 19. tilalla 9,0 sekuntia kärkipaikkaa pitänyttä venäläisyllättäjää Evgeni Belovia perässä.

Sami Jauhojärvi hävisi Heikkiselle lopputuloksissa 3,7 sekuntia sijoittuen 12. tilalle. Eroa voittajaan, Oslon MM-kisojen yhdistelmähiihdon pronssimieheen Chernousoviin, tuli 15,6 sekuntia.

- Ainakin viimeisessä mäessä fiilinki oli sellainen, että jos olisi pipon heittänyt pois, niin se olisi pysynyt liian pitkään rinnalla tai jopa edellä. Ei nämä ruottalaiset latuja osaa kyllä tehdä. Jos olisi ladut ajettu tänään, niin olisi ollut ihan toisenlainen kisa. Ei hiihto ollut parasta mahdollista, mutta ei huonokaan. Vaikeat olosuhteet sopii teknisesti minulle.

Sprinttispesialisti Matias Strandvall taisteli isokokoisena hiihtäjänä mahdottomassa kelissä urheasti sijoittuen 44. tilalle +55,3 sekuntia kärjestä.

Venäläiset olivat pöpperössä hurjassa vauhdissa ja vain Norjan Petter Northugin kakkostila esti venäläisten kolmoisvoiton. Northug hävisi voittajalle 2,9 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Maxim Vylegzhanin (+4,2) ja neljänneksi vasta kuudennen kerran maailmancupissa startannut talven nuorten (U23) maailmanmestari 20-vuotias Evgeni Belov (+8,2).

Norjan Eldar Rönning oli viides, Ranskan Maurice Manificat kuudes ja neljänneksi paras venäläinen Petr Sedov seitsemäs juuri ennen Heikkistä.

Northug siirtyi minitourin kärkeen 16,2 sekunnin erolla ennen Tukholman sprintin keskiviikkona voittanutta Emil Jönssonia. Ruotsin Jesper Modin (+32,3) on kokonaistilanteessa kolmantena, Norjan Eldar Rönning (+34,7) neljäntenä, päivän voittaja Chernousov (+41,7) viidentenä ja Tukholman kolmonen Norjan Ola Vigen Hattestad (+47,2) kuudentena.

Sami Jauhojärvi on minitourilla 18. (+1.17,8), Heikkinen 22. (+1.21,4) ja Strandvall 24. (+1.27,3).

Saarinen minitourilla kuudentena

Aino-Kaisa Saarisen 11. tila oli paras suomalaissijoitus maastohiihdon maailmancupin jatkuttua perjantaina Ruotsin Falunissa 2,5 km prologilla perinteisellä hiihtotavalla. Saarinen hävisi kilpailun voittaneelle Norjan Marit Björgenille 26,5 sekuntia.

Saarinen kärsi pöpperöisestä kelistä, joka vei vauhtia pois nousuistakin.

- Sen puristin minkä pystyin ja hiihto tuntui ihan kohtuulliselle. Pöpperöinen keli ei kyllä suosinut minua. Aika paljon joutui tänään haarakäynnille ja se ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla tällä kaudella. Taistelu jatkuu tulevina päivinä.

Riikka Sarasoja oli toiseksi paras suomalainen sijoituttuaan 15. tilalle +35,7 kärjestä.

- Hyvä hiihto parin alavireisen kisan jälkeen, en uskonut et tuohon keliin pystyyn noin hyvää kisaa. Suksi pelasi hyvin ja pystyin samaan pöhmeröön hyvän tekniikan. Latu oli kuin hiihtämällä tehty keskelle hankea, maailmancupissa pitäisi olla paremmat olosuhteet, mutta minkä teet kun taivaalta tulee lunta.

Kerttu Niskanen hävisi Sarasojalle vain 0,4 sekuntia ollen 16. Krista Lähteenmäen vauhti oli ainakin sijoituksellisesti parempaa kuin Salpausselällä sijoittuksen oltua nyt 18.  +41,4 Björgenistä.

- Aika hirveää tämä kuitenkin oli. Taistelen flunssaa vastaan.Tällaisia "peltohiihtoja" voisi hiihtää Suomessakin, Lähteenmäkikin harmitteli heikkoa latupohjaa.

Anne Kyllönen ylti myös maailmancupin pisteille sijoittuen 25. tilalle +50,5 kärjestä.

Björgen oli reilun yhdeksän minuutin mittaisessa kisassa suvereeni voittaen toiseksi sijoittunutta Puolan Justyna Kowalczykia 10,6 sekuntia. Norjan Therese Johaug (+12,9) oli kolmas, Ruotsin Anna Haag (+17,4) neljäs ja Italian Arianna Follis (+22,8) viides.

Björgen jatkaa minitourin kärjessä 33,8 sekunnin erolla Kowalczykiin. Majdic (+47,0) on kolmantena, Ruotsin Inga Ingemarsdotter (+54,7) neljäntenä ja Charlotte Kalla (+1.03,0) viidentenä.

Aino-Kaisa Saarinen on minitourilla kuudentena (+1.03,8), Kerttu Niskanen 16. (+1.38,0), Riikka Sarasoja 20. (+1.56,1), Krista Lähteenmäki 23. (+1.59,7) ja Anne Kyllönen 24. (+2.01,8).

Lauantaina Falunin minitourilla ovat vuorossa naisten 10 km ja miesten 20 km yhdistelmäkilpailu. Sunnuntaina hiihdetään aiempien päivien tulosten perusteella takaa-ajokilpailuna naisten 10 km ja miesten 15 km vapaalla hiihtotavalla.