Uutisen päiväys

29.3.2016← Takaisin

Kauden viimeiset SM-mitalit jaossa Taivalkoskella ja Rukalla

Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn kotimainenkin kilpailukausi alkaa olla lopuillaan. Kauden viimeisistä SM-mitaleista kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin Taivalkoskella sekä maastohiihdon 30 ja 50 kilometrin osalta vielä 10. huhtikuuta Rukalla. Parisprintin, prologin ja takaa-ajojen SM-mitaleiden lisäksi Taivalkoskella ratkotaan lauantaina pienen mäen ja yhdistetyn mestaruudet, joten säpinää riittää.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala on tuttu viestimenestyjä, joka on monissa kisoissa ollut maajoukkuehiihtäjien lähimpiä haastajia. Siihen hän tähtää henkilökohtaisilla matkoilla Taivalkoskellakin, josta hänellä ei ole aiempaa kisakokemusta.
”Jos pääsisin viiden sakkiin tai pystyisin selkeästi olemaan lähellä maajoukkuenaisia, ettei olisi niin suurta eroa mikä tähän mennessä on ollut. Saisin ehjät suoritukset itseltäni, taktisesti ehjät ja henkisesti pystyisin pitämään itseni ahtaalla koko matkan ajan. Parisprintissä meiltä molemmilta Lauran (Mononen) kanssa taktisesti järkevät hiihdot”, Hakala listasi asioita, joihin hän olisi viikonlopussa tyytyväinen.
”Kovia kisoja on joka päivälle. Perjantai on kova ja pitkä päivä. Lauantaina on vähän erilaisempi matka. Prologin 3,75 kilometriä on mielenkiintoinen matka, joka vaatii nopeutta ja kestävyyttä. Skandinavia-cupeissa on ollut prologeja, paremmin ne sopivat minulle kuin sprintit. Hyvä matka se on. Toivottavasti erot pysyvät pieninä, että sunnuntaina tulisi porukkahiihtoa ja pääsisi kokeilemaan maajoukkuenaisten vauhtia.”
Hän on harjoitellut viime ajat kotonaan Espoossa, jossa on vielä päässyt Oittaalla hiihtämäänkin.
”Täällä on kyllä ollut yllättävän hyvät olosuhteet. Perjantaina kävimme vielä hiihtämässä luonnonlumiladuillakin.”
Hakalan kausi on jälleen tasainen ja hyviä suorituksia on tullut kotimaan latujen lisäksi muun muassa Skandinavia-cupeissa.
”Olen nostanut omaa tasoani, on tullut hyviä hiihtoja. On selkeämpi kuva mitä tarvitsee kehittää: tasatyöntöä ylävartalon voiman kautta on kriittisimpiä kehitettäviä. Kaikkea tietysti pitää kehittää.”

Tuttu harjoitusmäki odottaa Herolaa nyt kisassa

Suomen yhdistetyn ykkösnimi Ilkka Herola pääsee Taivalkoskella tuttuun mäkeen.
”Pienihän se mäki on, muuten ihan normaali. Siinä on kohtuullisen paljon treenattu, varsinkin juniorina tuli hypättyä tosi paljon. Saa nähdä, minkälainen kisa siitä saadaan. Voi olla, että se heittää kaikki samaan kasaan, mutta sitähän se tuppaa olemaan nykyään muutenkin”, Rukalla perjantaista asti leireillyt Herola sanoo.
Maailmancupin jälkeen hän on keskittynyt perusharjoitteluun ja välinetestaukseen.
”Aika hyvin olen taas innostunut touhuamaan, kun olosuhteet ovat olleet kohdillaan ja oman mielen mukaan on voinut tehdä harjoituksia. Kuopiossa hypättiin vielä aika paljon, täällä Rukalla hiihtopuoli on aika hyvin mallillaan. Sunnuntaina kävimme Taivalkoskella hyppäämässä”, Herola kertoo.
Viikonvaihteen jälkeen muutaman viikon loman aloittava Herola ylsi päättyneellä kaudella ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupissa kolmen joukkoon.
”Tavoitteet tulivat täyteen ja pysyin koko kauden hyvässä kunnossa. Sain hyviä suorituksia alusta loppuun asti. Muutamia heikompia viikonloppuja oli, mutta sekin kuuluu asiaan. Tuli selkeä tasonnosto edelliseen vuoteen. Olemme oikealla tiellä, tietysti nälkä aina kasvaa. On sellainen fiilis, että potentiaalia jäi tänäkin vuonna käyttämättä”, Herola sanoo.

Ladut ja mäki valmiina viikonvaihteeseen

Taivalkosken SM-kilpailujen järjestelyt ovat niin hiihdon kilpailunjohtaja Matti Tynin kuin mäen ja yhdistetyn kilpailunjohtaja Tapio Räisäsen mukaan aikataulussa ja kunnossa. Lumiolosuhteista ei ole tarvinnut olla huolissaan, sillä Taivalkoskella lunta riittää. Selostamotilan laajennus ja uusi huoltorakennus ovat valmiit ja kisojen aikana käytössä. 
”Maastohiihdon puolella positiivinen yllätys on osanottajien suuri määrä. Parisprinttiin on ilmoittautunut 36 naisten ja 66 miesten joukkuetta. Lauantain henkilökohtaisille matkoille on tulossa 121 nais- ja 173 mieshiihtäjää. Suomalaishiihtäjien hyvät otteet kauden viimeisissä maailmancupeissa ja Kaisa Mäkäräisen mukaan tulo takaavat maailman luokan menoa laduilla. Eli kaikin puolin positiivisin miettein kisoja kohti”, Matti Tyni sanoo.
Samalla linjalla on Räisänen. Mäkihypyn vuoden 1978 maailmanmestari muistuttaa, että Taivalkoskella on jo reilun 60 vuoden perinteet mäkihypyssä.
"Taivalvaaran hyppyreistä on tuona aikana ponnistanut moni kansallisen ja kansainvälisenkin tason huippu. On hienoa taas saada Suomen parhaat mäkimiehet näihin maisemiin. Kisojen valmistelut ovat aikataulussa ja mäki hyvässä kunnossa. Mäen ja yhdistetyn puolella kisoihin on tulossa noin 80 urheilijaa. Mukana on monta mielenkiintoista nimeä, kuten Toni Nieminen ja Hannu Manninen. Yhdistetyssä on mukana muun muassa maailman kärkeä kolkutteleva Ilkka Herola. Vaikka kisat televisioidaankin, kannattaa kisoja tulla seuraamaan paikan päälle kauempaakin”, Räisänen sanoo.

Kolmen hiihtolajin SM-tapahtumaa on tekemässä reilut 300 talkoolaista, mikä on Taivalkosken kokoiselle paikkakunnalle todella merkittävä määrä.
”Vaikka nykyisin tuntuu että ihmisten talkoohenki on laantunut ja talkoisiin on entistä vaikeampi saada väkeä mukaan, niin tämän tapahtuman osalta rekrytointi on onnistunut erinomaisesti. Ehkä se vaatii tällaisen ison tapahtuman, jotta kyläläisten talkoohenki herää ja talkoilemaan tullaan vaikka ei tapahtumaa järjestäviin urheiluseuroihin kuuluisikaan. Kunnan liikuntapalveluista vastaavana, ei voi muuta kuin olla ylpeä hienon talkoohengen esiin nousemisesta”, kisojen mediapäällikkönä toimiva Petri Voutilainen sanoo.

Kisasivut: http://www.metsaveikot85.fi/fi/SM+2016.html
Maastohiihdon lähtölistat: http://www.hiihtoliitto.fi/suomen-cup/taivalkoski/lahtolistat/
Mäen ja yhdistetyn lähtölistat: http://www.taivalkoskenkuohu.fi/@Bin/519364/SM-2016+Hyppyj%C3%A4rjestys.pdf

Kisoja seurataan sosiaalisessa mediassa kaikilla SHL:n kanavilla.  Lisäksi Facebookiin ja Soundcloudiin tulee päivän aikana kärkiurheilijoiden haastatteluja. Lisäksi kisasivuilla Facebookissa https://www.facebook.com/SMhiihdot2016/?fref=ts ja Instagramissa @smhiihdot2016. Kilpailujen tunniste on #smtaivalkoski