Uutisen päiväys

11.2.2020← Takaisin

Kauden ensimmäiset nuorten SM-hiihdot Kontiolahdella – Nikkinen, Reponen ja Karvinen innolla testaamaan maastohiihtovauhtiaan

Kauden ensimmäiset nuorten SM-hiihdot kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin Kontiolahdella. Perjantain sprintti vapaalla ja lauantain yhteislähdöt vapaalla ovat mitalikamppailujen lisäksi 20-sarjalaisille viimeiset katsastukset nuorten MM-kilpailuihin. Sunnuntaina hiihdetään viestit.

Perjantain sprintteihin on ilmoittautunut yhteensä 439 hiihtäjää, joista 34 virolaista. Lauantain yhteislähtöihin on ilmoittautunut 462 hiihtäjää, joista 36 virolaista. Sunnuntaina hiihdetään viestit, joihin on ilmoittautunut kaikkiaan 79 joukkuetta.

Kouvolan Hiihtoseuran Heidi Nikkinen taisteli äskettäin tiukasti mitaleista ampumahiihdon nuorten MM-kilpailuissa ja odottaa mielenkiinnolla maastohiihtokisoja, joita hän on toistaiseksi tällä kaudella hiihtänyt vain yhden. Siksi hän on innoissaan viikonlopusta.

– En tiedä, kumpaa odottaisin enemmän. Molemmat ovat tavallaan vahvuusalueitani ja molempia odotan paljon, Nikkinen sanoo sprintistä ja yhteislähdöstä.

Ampumahiihdon nuorten MM-kilpailut jättivät Nikkiselle sijoitusten puolesta vähän hampaankoloon, mutta parhaansa hän teki monen muuttujan lajissa joka ikinen päivä. Maastohiihtokisoja ajatellen kilpailut kertoivat myös hiihtovauhdin olevan kohdillaan.

– Ihan ykköstavoite on hiihtää tosi kovaa ja näyttää, että on kunnossa. Ei ole muuta isoa tavoitetta tässä viikonlopussa kuin päästä nuorten MM-kisoihin, Nikkinen muotoilee viikonvaihteen tavoitteensa.

Kontiolahti on hänelle tuttu paikka ampumahiihdon parista.

– Tykkään, että siellä on oikeasti mäkeä ja vaihtelevat radat. Monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia tulee testattua. Kontiolahdelta on hyviä muistoja, toivottavasti tulee lisää hyviä muistoja, Nikkinen sanoo itselleen tutusta paikasta.

Reponen: ”Lähdetään nauttimaan ja haastamaan maastohiihtäjiä”

Nuorten olympialaisissa yhdistetyssä hopeaa voittanut Perttu Reponen lähtee mielenkiinnolla viikonloppuun, vaikka Sveitsin-reissun jälkeen pieni sairastelu hieman vaivasikin.

– Vähän ehkä olisi hiihtokunnossa toivomisen varaa, mutta toivotaan, että kunto nousisi viikonloppuun. Ei mikään katastrofi kuitenkaan, vahvaksi hiihtäjäksi tiedetty yhdistetyn urheilija sanoo.

Reponen kotiutui maanantaina yhdistetyn maajoukkueen hyppyleiriltä Lahdesta. Kontiolahdelle hänellä on maltilliset tavoitteet ja odotukset:

– Lähinnä lähdetään nauttimaan ja haastamaan maastohiihtäjiä, ei päästetä niitä helpolla, Liperin Hiihtoseuraa hiihdossa edustava Reponen sanoi.

Hän viihtyy Kontiolahden radoilla, jotka eivät päästä hiihtäjää helpolla. Kontiolahden viikonlopun jälkeen Reposella on tiivis kilpailukalenteri yhdistetyn parissa:

– Olisi tarkoitus mennä Trondheimin maailmancupiin, se olisi ensimmäinen maailmancupini. Siitä varmaan sitten Lahden maailmancupiin, jonka jälkeen lähdetään nuorten MM-kisoihin. Tiivis ohjelma on, Reponen kaavaili jatko-ohjelmaansa.

Karvinen: ”Tietysti latujen tunteminen tuo taktisesti paljon etuja”

Kotikisoista on innoissaan Kontiolahden Urheilijoiden Ville-Valtteri Karvinen, joka ampumahiihtäjänä on päässyt tällä kaudella kilpailemaan muun muassa nuorten olympialaisissa.

–  Kotikisoissa kisaan valmistautuminen ja siitä palautuminen on huomattavasti helpompaa kuin missään muualla. Tietysti latujen tunteminen tuo taktisesti paljon etuja. Suurin merkitys on varmaan kannustusjoukkojen läsnäololla ja sillä, että kisoista on helpompi nauttia kotona, Karvinen tuumi.

Hiihtokunnostaan Karvinen antoi tuoreeltaan hyvän näytön ampumahiihdon nuorten SM-kilpailuissa viikonloppuna. Hän voitti yhteislähdössä M19-sarjan mestaruuden.

– Oma kunto tällä hetkellä vaikuttaa jopa erittäin hyvältä, jos miettii viikonlopun kisojen hiihtosuorituksia. Tuloksellisesti minulla ei ole Kontiolahdella mitään paineita. Tavoitteena olisi vaan kerrankin onnistua myös maastohiihdon puolella, Karvinen sanoi hymyillen.

Kumpi on mieluisampi, perjantain sprintti vai lauantain pitkä matka?

– Sanotaan nyt pitkä, vaikka se ei kropalle ole millään tavalla mieluisa. Sprintti on kisatyyppinä hauska, eikä niitä liikaa ole tullut, joten ihan mielenkiinnolla testailemaan molempia matkoja, Karvinen sanoo.

”Kisaladut on saatu hyvään kuntoon”

Kontiolahden Urheilijoille nuorten SM-kilpailut aloittavat tiiviin 1,5 kuukauden kilpailurupeaman, joka jatkuu ampumahiihdon maailmancupilla ja päättyy ampumahiihdon Masters-kilpailuihin.

–  Kisaladut on saatu hyvään kuntoon ja ovat käytännössä lähes kokonaan tykkilumetettu, nuorten SM-kilpailuiden pääsihteeri Jarno Lautamatti sanoi.

KISASEURANTAA:

Perjantaina sprintin erävaiheista live-lähetys Karjalaisen nettisivuilla. Selostajana on Karjalaisen toimittaja Jaana Kainulainen ja kommentaattorina on hiihtäjä Kari Varis. Lähetys on maksuton.

Lähtölistat ja tulokset

Live-tuloslinkki kisasivuilla ja -somekanavissa lähempänä perjantaita.

Kuvia, mitalistien haastatteluja ja tunnelmia: @nuortensmhiihdot Facebookissa ja Instagramissa sekä haastatteluja SHL:n Soundcloudissa: soundcloud.com/hiihtoliitto-1

Urheilijat ja urheilijoiden seurat voivat käyttää omissa somekanavissaan kuvia veloituksetta kuvaajatiedot mainittuna.

Kisojen viralliset #: #nsmkontiolahti2020 #nuortensmhiihdot

(Kuvassa Heidi Nikkinen Kontiolahdella ampumahiihdon GP-kilpailussa marraskuussa 2019, kuvaaja: Heidi Lehikoinen)