Uutisen päiväys

14.12.2014← Takaisin

Jylhä taisteli tiukasti finaalipaikasta

    Martti Jylhä oli tänäkin vuonna hyvässä iskussa Davosin maailmancupissa vapaan sprintissä. Jylhä oli välieränsä kolmas, mutta aika ei aivan riittänyt loppukilpailuun ja sijoitukseksi tuli seitsemäs. Naisten kilpailussa Riikka Sarasoja-Lilja selvisi ainoana suomalaisnaisena välieriin ja oli lopulta 12:s.

    Molemmat sprintit päättyivät norjalaisten juhliin. Naisten kilpailussa Norja vei Ingvild Flugstad Östbergin johdolla peräti viisi ensimmäistä sijaa, miesten kilpailussa tuli Finn Hågen Kroghin johdolla kolmoisvoitto. Jylhä oli jo karsinnassa parhaana suomalaisena seitsemäs, hiihti alkuerästään ykkösenä jatkoon ja taisteli välieränsä kolmanneksi.
    ”Alkuerä vedettiin aika kovaa. Kofeiinin kanssa meni tankkaus ehkä vähän yli, jouduin oksentamaan sen jälkeen, ja sen takia sitten piti hiihtää tuollainen aika varovainen hiihto välierässä. Olihan se varma että ne hiihtävät siinä toisessa (välierässä) niin kovaa, että siitä pääsee useampi finaaliin. Ei se kaukana ollut”, Jylhä tuumi.
    Hän oli suoritukseensa tyytyväinen, vaikka pieni horjahdus loppusuoralle tuovassa viimeisessä mutkassa vei parhaan vauhdin loppukiristä ja sitä myöten sauman taistella paremmin suorasta jatkopaikasta.
    ”Tuollaista se on, kun on kapea rata. Kun olet viimeisenä, ohituksia on vaikea tehdä. Olen tyytyväinen koko päivään. Ykkössija ei ole todellakaan kaukana, kunhan vaan pysyvät nuo happotasot vielä vähän paremmin kurissa. Pitää olla tyytyväinen, että aikaisemmin jos olen kisan aikana joutunut oksentamaan, kisa on silloin mennyt plörinäksi. Siihen nähden tämä oli loistava hiihto. Tässä oli paljon positiivisia asioita”, Jylhä summasi hymyillen.
    Toisena suomalaismiehenä karsinnoista jatkoon eteni Anssi Pentsinen, joka jäi Jylhän voittamassa alkuerässä kuitenkin viimeiseksi ja sijoittui lopulta 26:nneksi.
    ”Tässä oli hyvää ja huonoa. Aika-ajossa vauhti riittää totuttuun tapaan, siinä ei ole ongelmia. Varsinkin korkealla menee aika-ajon jälkeen menee heti vähän paras maku pois, ja hapottaa reittä sen verran, että se  näkyy toisessa erässä. Tekniikassa on vähän ongelmia. Kunto tuntuu hyvältä, mutta voimansiirto pitäisi saada vielä kuntoon. Silloin tulisi parempaa tulosta. Alkukausi on ollut sellainen seiskapuolikas, perusvarmaa niin kuin joka kausi, mutta huippusuoritukset antavat vielä odottaa. Uskon, että se tästä tulee, seuraavina viikonloppuina on varmaan jo parempaa”, Pentsinen sanoi.
    Muista suomalaisista Matias Strandvall oli 42:s, Ville Nousiainen 49:S, vatsatautia potenut Juho Mikkonen 54:s ja Iivo Niskanen 69:s.


    Sarasoja-Liljalla elementtejä jalostettavaksi

    Naisten kilpailussa Riikka Sarasoja-Liljalla oli onneakin matkassa, sillä hän selvisi karsinnasta viimeisenä jatkoon ja alkueränsä neljäntenä ajalla jatkoon. Välierässä puhti ei riittänyt kuudetta sijaa parempaan, mutta hän oli 12:nteen sijaan kuitenkin tyytyväinen.
    ”Alkuerä oli hyvää hiihtämistä, siinä mentiin tosi lujaa. Jostain syystä en välierässä kestänyt samalla lailla happoa, tuohon tasaiselle olisi pitänyt saada voimakkaampaa wassutusta. Parannettavaa jäi, mutta olen sijoitukseen tyytyväinen, varsinkin kun ajattelee, millaista taistelua viime talvi oli”, Sarasoja-Lilja sanoi iloisena.
    Hän pääsee hiihtämään saman matkan Davosissa uudestaan jo viikon päästä, jolloin haussa on vielä parempaa.
    ”Toivoisin vähän nopeampaa keliä, se sopii minulle paremmin. Perusasiat ovat kunnossa, joten ihmeitä ei tarvitse tehdä. Ehkä teknistä suorittamista pitää vähän petrata, että saan voimantuottoa paremmaksi. Onneksi on olemassa elementtejä, joista lähteä jalostamaan”, Sarasoja-Lilja sanoi.
    Muista jatkoon päässeistä suomalaisista Anne Kyllönen oli 19:s, Krista Pärmäkoski 24:s ja Kerttu Niskanen 29:s.
    ”Aika-ajo oli aika hyvää hiihtoa, mutta alamäessä vähän haparoin, mutta onneksi pysyin pystyssä. Kokonaisuutena ihan hyvää hiihtoa. Harmi vaan, etten päässyt hiihtämään enemmän eriä, tavoitteena oli vähintään alkuerään, mielellään välierään. Tämä oli tämän päivän maksimi ja tästä jatketaan”, Kyllönen sanoi.
    Pärmäkoski oli päiväänsä kohtuullisen tyytyväinen, vaikka tuntemusten puolesta parempaakin olisi voinut olla odotettavissa.
    ”Hiihto oli parempaa kuin eilen. Aika-ajossa hapot iski viimeisellä kierroksella jyrkkään nousuun aika pahasti. Erässä sain vähän huonon startin, mutta tarkoitus olikin aloittaa rauhallisemmin. Toinen kierros tuli hyvin, mutta ekalla kierroksella jäin vaan ihan sumppuun tuonne sisälle viimeiseksi ja viimeisessä mäessä sama homma. Nyt oli kuitenkin terävämpää hiihtoa”, Pärmäkoski sanoi.
    Niskanen oli iloisella mielellä sprinttipäivänsäkin jälkeen.
    ”Erä oli todella vaikea. Hiihto tuntui todella vaikealta! Aika-ajoon olen tyytyväinen, sillä Davosin rata vapaan sprintissä on kaikkea muuta kuin minulle tehty. Tämän päivän tavoite oli päästä aika-ajosta jatkoon, mutta erähiihto kyllä veti vähän mieltä matalaksi. En saanut siihen yhtään sellaista iskua kuin olisin halunnut, se oli alusta loppuun todella vaikeaa. Haluan vapaan sprinttejä kuitenkin hiihtää, pari vuotta sitten en voinut kuvitellakaan, että pääsisin näistä jatkoon. Ihan hyvästä treenistä tämä käy”, Niskanen sanoi.
    Mona-Liisa Malvalehto karsiutui ainoana suomalaisnaisena jatkosta oltuaan 36:s.

    Suomalaisittain kokonaisuutena hyvä viikonloppu

    Päävalmentaja Reijo Jylhä näki viikonlopussa paljon hyvää. Lauantai oli vahva päivä ja onnistumisia löytyi sunnuntainakin, vaikka vapaan sprintti on suomalaisittain yleisesti haastavin matka.
    ”Lauantaina olimme tasollisesti parempia kuin Kuusamossa, hiihdot olivat tosi hyviä. Yleiskuva on sellainen, että meillä on mahdollisuus onnistuessamme aina rikkoa norjalaisrintamaa”, Jylhä näki.
    Maailmancup myös jatkuu Davosissa, sillä La Clusaz’n kilpailut jouduttiin perumaan. Davosissa hiihdetään ensi viikonloppuna lauantaina naisten 10 ja miesten 15 kilometriä vapaalla, sunnuntaina vapaan sprintti. Suomalaiset matkustavat välipäiviksi Livignoon harjoittelemaan, sillä olosuhteet siellä ovat Davosia paremmat.