Uutisen päiväys

15.11.2014← Takaisin

Iivo Niskanen kakkostilastaan: ”Keskimäärin on kivempi voittaa”

Iivo Niskanen hiihti parhaana suomalaismiehenä toiseksi FIS Tykkikisan perinteisen kympillä Oloksella. Kisan voitti Kazakstanin Alexei Poltoranin ja Ville Nousiainen sijoittui kolmanneksi.

Perinteisen kympin FIS Tykkikisan voitti viimevuotiseen tapaan Kazakstanin Alexei Poltoranin yli minuutin viime vuotta kovemmalla ajalla. Kovan tuloksen takaa löytyy kuitenkin hiukan muuttunut rata, kun vähälumisen alkutalven takia muutama mutka on jätetty ajamatta ja latu on parisataa metriä vajaamittainen. Suomalaismiehistä parasta vauhtia piti Iivo Niskanen, joka johti kisaa vielä puolivälissä: ”Vähän tuli liian rankka pito otettua. Pystyin takomaan nousuihin, mutta pikkasen harmittaa, kun tuli Poltoranin viimeisen mäen aika paljon kovempaa, vaikka oli sellainen fiilis, että on voimaa ja loppukirikin irtoaa. Ihan ok mallilla kunto ja kyllä se tästä lähtee homma pyörimään.” 
Vaikka kazakstanilainen nappasi voiton Niskaselta oli urheilija tyytyväinen tämä osallistumiseen Tykkikisoihin: ”Oli mukava, että tuli Poltoranin tänne, että sai vähän kansainvälistä mittaria. Itseltä kohtuullista hiihtoa, jos ei vielä tänään ihan maailmanparasta menoa ollut, niin ei olla ihan yössäkään. Kyllä minä oon aika luottavainen, mutta odotin parempaa tältä päivältä”, hiukan pettyneeltä kuulosta Niskanen kertoo, mutta ääni muuttuu kuitenkin nopeasti iloisen nauravaiseksi: ”Kyllähän se keskimäärin on kivempi aina voittaa kuin tulla toiseksi, sille ei voi nyt mitään.” Niskanen aikoo startata myös sunnuntain 15 kilometrin vapaan kisaan, jos pakkanen ei pauku ihan mahdottomissa luvuissa: ”Ohtosen Olli ilmoitti, että numerolappu on rintaan laitettava. Kelikin on ilmeisesti lauhtumaan päin, niin silloin kyllä hiihdän. Jos ruvetaan miettimään ja arpomaan, onko jo pakkasrajalla, niin en missään nimessä hiihdä tässä vaiheessa kautta, mutta lauhtuvaa lupasi.”

Kolmanneksi ajalla 23.36,3 hiihti Ville Nousiainen. ”Paljon oli tasatyöntöä ja heti perään ylämäki. Siinä on se riski, että kaksi kilometriä työntää tasuria ja on jalat aivan vetelänä. Pitää maltilla painaa, vaikka mäen päällä voi olla ihan tiltissä, kun siinä on niin pitkä palautuminen. Siinä on niin hirmu pitkä palautuspätkä, että jos on vähänkään siinä kunnossa, niinss se on kyllä ihan riittävä palautumiseen ennen toista kierrosta ja mäen loppuosan voi hiihtää ennen sitä ihan reippaasti,” Nousiainen kuvailee kisarataa.
Urheilija iloitsee erityisesti siitä, että hiihtoon on löytynyt uudenlaista rauhaa: ”Vielä ei ole hirveetä lyöntiä, mutta rentouden olen saanut hiihtoon, eikä se ole niin hätäistä. Oli kyllä ihan mukava hiihtää kilpaa. Nytten lähdin ihan rauhassa hiihtämään, kun normaalisti olen pertsan kisoihin lähtenyt ehkä vähän liikaa juoksemaan sukset jalassa, kun on niin kova kiire ollut. Nyt lähdin hiihtää ja työntelee, kuuntelin väliaikoja, ja kun ne kuulosti hyvältä, niin jatkoin samaa rataa. Lähinnä keskityin tekniikkaan koko reissun ajan ja se toimi ihan ok.”

FIS Tykkikisat, miehet 10km perinteinen TOP10

  1. Alexei Poltoranin KAZ 23.25,8
  2. Iivo Niskanen FIN 23.33,9
  3. Ville Nousiainen FIN 23.36,3
  4. Alexey Chervotkin RUS 23,40,4
  5. Lari Lehtonen FIN 23.46,9
  6. Keishin Yoshida JPN 23,57,7
  7. Vadim Korolev RUS 24.01,9
  8. Sami Jauhojärvi FIN 24.06,6
  9. Ristomatti Hakola FIN 24.08,8
  10. Nikolay Chebotko KAZ  24.13,7

Viralliset tulokset tältä ja edellisiltä vuosilta.