18.3.2012← Takaisin

Cologna ja Björgen suvereenit voittajat Falunissa

Maastohiihdon maailmancup – finaalien minitour päättyi Falunissa hiihdettyihin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailuihin. Miesten 15 km kisan voittoon hiihti Sveitsin Dario Cologna, kakkoseksi Kanadan Devon Kershaw ja kolmanneksi Norjan Niklas Dyrhaug. Naisten 10 km kisassa norjalaiset päättivät kauden kaksoisvoittoon, kun voittoon hiihti Marit Björgen, kakkoseksi Heidi Weng ja kolmanneksi Ruotsin Charlotte Kalla. Suomalaisittain päivän parhaasta tuloksesta vastasi Riitta-Liisa Roponen yhdennellätoista tilallaan.

Cologna otti ”omansa pois”

Dario Cologna pääsi starttaamaan finaalien minitourin viimeiseen kilpailuun 36 sekuntia ennen Len Valjasta ja 46 sekuntia ennen Devon Kershaw’ta. Sveitsiläinen lähti kisaan hyvällä vauhdilla ja kasvatti eroaan hiukan takana tuleviin. Kershaw otti Valjaksen etumatkan kiinni ensimmäisten kilometrien aikana, Valjas joutui antamaan periksi Kershawin vauhdille hiukan kisan puolimatkan jälkeen. Pian tämän jälkeen takana tuleva kuuden miehen (Roland Clara, Jean Marc Gaillard, Jevgeni Belov, Martin Johsnrud Sundby, Alex Harvey, Niklas Dyrhaug) takaa-ajoryhmä sai Valjaksen kiinni ja ohitti tämän saman tien. Kuusikko jatkoi tiukasti Kershaw’n takaa-ajoa, mutta kanadalainen jaksoi pitää hyvää vauhtiaan kisan loppuun asti ja takaa-ajajille jäi selviteltäväksi viimeinen palkintopallipaikka.

Cologna hiihteli rennosti viimeisen kierroksen eikä turhia revitellyt, sveitsiläinen ylittikin maaliviivan kilpailun ja finaalin selkeänä ykkösenä. Maailmancupissa kolmannen kokonaiscupin voittonsa napannut Cologna kuittasi voitollaan myös yli 40 000 Sveitsin frangia.

Toiseksi tänään sijoittunut Kershaw jäi Colognasta lopulta 23,8 sekuntia. Kolmannesta sijasta muodostui tiukka taisto, joka huippeni loppukiriin. Norjalaiset Dyrhaug ja Sundby tulivat maalisuoralle ensimmäisinä, perässään Venäjän Petr Sedov ja Kanadan Alex Harvey. Dyrhaug oli vahvin loppukirissä ja kukisti Sundbyn, Sedov päihitti puolestaan Harveyn.

Matias Strandvall lähti matkaan 4.40,7 Colognan perään ja muodosti alkumatkasta oman ryhmän kahden norjalaissprintterin, Ola Vigen Hattestadin ja Anders Glöersenin kanssa hiihtäen heidän kanssaan ensimmäisen kierroksen ajan. Glöersen kiristi kuitenkin toisella kierroksella tahtia ja pudotti Strandvallin sekä Hattestadin. Suomalais-norjalainen kaksikko oli tässä vaiheessa pudonnut jo kuuden minuutin päähän kärjestä.

Loppusuoralle tultaessa Strandvall oli vielä Hattestadia edellä, mutta norjalainen kiristi Strandvallin ohi viimeisillä metreillä. Strandvall lopputuloksissa 40:s lähes 7 minuuttia Colognalle jääneenä.

Björgen selvään voittoon maailmancupin päätöskisassa

Ennen viimeistä osakilpailua asetelmat olivat varsin herkulliset, kun Björgen pääsi starttaamaan päivän kisaan kuusi sekuntia ennen Justyna Kowalczykiä. Puolalainen ottikin Björgenin kiinni heti ensimmäisen kilometrin jälkeen. Kärkikaksikon takana Therese Johaug ja Charlotte Kalla puolestaan ottivat kiinni Heidi Wengin ja heidän välilleen kehkeytyi taistelu kolmannesta sijasta.

Kowalczykistä ei kuitenkaan päivän kisassa ollut vastusta Björgenille,  Björgen otti ylivoimaisen voiton päivän 10 kilometrin takaa-ajokisassa. Björgen ratkaisi kisan edukseen jo aikaisessa vaiheessa, sillä hän jätti Kowalczykin kannoiltaan jo 3,5 kilometrin taivalluksen jälkeen ja ensimmäisen 5 kilometrin kierroksen jälkeen eroa oli kertynyt jo 25 sekuntia. Tässä vaiheessa kilpailuun jännitysmomentin teki se että saako takaa tulevat Johaug, Weng ja Kalla myös Kowalczykin kiinni.

Björgen hiihteli maaliin ylivoimaisena voittajana, Kowalczyk puolestaan joutui antautumaan takaatulevalle kolmikolle, kun se imi eron kiinni Mördarbackenissa. Kilpailun kakkostilasta käytiinkin kamppailua loppusuoralle asti, Kalla kaartoi loppusuoralle ensimmäisenä, mutta Johaug ja Weng puristivat ruotsalaisen rinnalle. Weng oli kolmikon vahvin loppukirissä, Kalla puolestaan otti kolmannen sijan maalikamerakuvan perusteella ennen Therese Johaugia.  Loppua kohti hiipunut Kowalczyk ylitti maaliviivan viidentenä,  reilun minuutin Björgenille jääneenä. Björgen sinetöi voitollaan myös maailmancupin kokonaiskilpailun voiton ennen Kowalczykiä. Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto oli Björgenin uran kolmas.

Suomalaisnaisista viisi ylsi tänään maailmancup-pisteille: Riitta-Liisa Roponen oli parhaana suomalaisena 11:s, Krista Lähteenmäki 17:s, Anne Kyllönen 20:s, Aino-Kaisa saarinen 27:s, Laura Ahervo 30:s ja Riikka Sarasoja-Lilja 32:s.

Riitta-Liisa Roponen päätti maailmancup-kauden omien sanojensa mukaan hyviin fiiliksiin:
    - Eilinen kisa oli varmaan parasta perinteisen hiihtoa tälle kaudelle, siinä sijoitus olisi ollut parempi ilman muiden töppäilyä laskuissa. Tänään oli hyvää herkkää hiihtoa, saatiin tehtyä USA:n Jessica Digginsin kanssa yhteistyötä ja sain paranneltua sijoitusta monta pykälää. Ja kun suksi toimi koko finaaliviikonlopun tosi hyvin niin sekin auttoi, kuten myös tänään. Näissä toureissa ja minitoureissa harmittaa se, kun sprinteistä saa tosi paljon hyvitystä normimatkoille, nytkin jos tämä finaaliviikonloppu olisi hiihdetty yksittäisinä kisoina niin sijoitus olisi varmasti ollut vielä parempaa. Mutta mukaviin fiiliksiin kokonaisuutena voi päättää maailmancup-kauden, kilpaileminen ei vielä kyllästytä ja meinaan kyllä vielä hiihtää ihan huhtikuun lopulle asti kilpailuja, ensi viikonloppuna jatketaan jo kisaamista Imatralla SM-kisoissa, kertoili hyväntuulinen Roponen Falunin viimeisen kilpailun jälkeen.

Anne Kyllönen päätti myös maailmancup-kautensa hyvillä mielin:
    - Ihan hyvin jaksoi tehdä töitä tänäänkin, ei ollut liikaa vielä väsymyksen merkkejä. Hyvä mieli jäi maailmancup-kauden finaaliviikonlopustakin. Ensi viikonloppuna taistellaan perjantaina sprintissä ja sunnuntaina kolmellakympillä Imatralla SM-mitaleista, lauantain viesti jää siellä väliin kun meillä seurassa ei viestijoukkuetta kasaan, kertoili Kyllönen kilpailun jälkeen.

Päävalmentaja Magnar Dalen kommentoi lyhyesti mennyttä kautta:
    - Norja on ollut tosi kova tällä kaudella, varsinkin naisten puolella he ovat voineet tuoda monta uutta naista maailmancupin kärkikahinoihin mukaan, johon me puolestamme emme ole pystyneet vastaamaan. Tour de Ski oli meidän naisjoukkueeltamme kokonaisuutena hyvä, sen jälkeen pienet sairastelut loppukaudesta veivät parhaimman terän meiltä. Valonpilkahduksiakin on tällä kaudella tullut, hyviä sijoituksia mm. sprinteistä ja aika-ajoista, sekä yksittäisiä hyviä tuloksia myös normaalimatkoilla.