16.3.2012← Takaisin

Björgen ja Harvey hallitsivat prologeja Falunissa

Maastohiihdon maailmancup – finaalien minitourin toinen kilpailupäivä tarjosi aurinkoisessa säässä hiihdetyt prologit Falunissa. Naisilla matkana 2,5 km vapaalla hiihtotavalla ja miehillä vapaalla hiihtotavalla matkana 3,3 km. Naisten prologin vei nimiinsä maailmancupin kokonaisvoitossa tiukasti kiinni oleva Norjan Marit Björgen, kakkoseksi kotiyleisön edessä hiihtänyt Ruotsin Charlotte Kalla ja kolmanneksi Norjan Marthe Kristoffersen. Miesten prologin nopein oli Kanadan Alex Harvey, kakkoseksi tänään Sveitsin Dario Cologna ja kolmoseksi Kanadan Devon Kershaw. Suomalaisittain päivän parhaasta tuloksesta vastasi Riitta-Liisa Roponen, joka oli lopputuloksissa kymmenes.

Björgen reiluun voittoon naisten prologissa

Prologin voittaja ei ollut varmasti kenellekään yllätys: Marit Björgen jatkoi vakuuttavaa menoaan maailmancup-hiihdoissa ja otti voiton päivän kisassa 6,2 sekunnin erolla kakkoseksi hiihtäneeseen Ruotsin Charlotte Kallaan. Kolmanneksi tänään Norjan Marthe Kristoffersen, joka jäi voittajasta 11,4 sekuntia. Björgenin kanssa maailmancupin kokonaisvoitosta kisaava Puolan Justyna Kowalczyk jäi tänään neljänneksi, 14,2 sekuntia Björgenistä.

Suomalaisnaisten osalta prologi sujui ennakko-odotuksiin nähden vaisusti: parhaasta suorituksesta prologissa vastasi Riitta-Liisa Roponen, lopputuloksissa 10:s, 19,0 sekuntia voittajasta. Krista Lähteenmäki oli 14:s, Aino-Kaisa Saarinen 33:s, Anne Kyllönen 36:s, Riikka Sarasoja-Lilja 40:s ja Laura Ahervo 46:s. Ahervon sijoitusta pudotti hänen saamansa 15 sekunnin aikasakko, Ahervo lähti liikkeelle liian aikaisin päivän kisaan.

Suomalaisista Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki kommentoivat Hevoskuuri.fi:n haastattelussa päiväänsä seuraavasti:
    – Oli huonoa hiihtoa tänään. Oli tosi kummallinen olo ja olen tosi hämillään päivän vireestä. En tiedä miksei vaan kulkenut tänään. Oli selvästi huonompaa hiihtoa muihin viime aikojen hiihtoon verrattuna, kertoi Riitta-Liisa Roponen maalissa.
    – Tänä vuonna on kolme naista hallinnut suvereenisti maailmancupia ja siihen olen tällä kaudella tyytyväinen, että olen pystynyt voittamaan useammankin kerran maailmancupissa sijoilla 5–10 olevia, jatkoi Roponen.

Toiseksi paras suomalainen oli Krista Lähteenmäki, joka oli 14. ja kohtuullisen tyytyväinen päivän kilpailuunsa.
    – Nyt jaksoin jo vähän paremmin tänään. Jalat ja lihakset eivät vielä kuitenkaan nousussa toimineet. Puolan jälkeen on ollut sairastelujen vaikeaa ja minulla oli varmaan jo Nove Mestossa tämä joukkueeseen levinnyt influenssa ja se vei parhaan terän kunnosta pois. Yritetään kuitenkin taistella nämä viimeiset kisat täällä, kertoi puolestaan Krista Lähteenmäki.

Maailmancupin kokonaiskisa jo ratkennut?

Päivän voittonsa ansiosta Björgen johtaa maailmancupin kokonaistilanteessa kakkosena olevaa Kowalczykiä jo 170 pisteellä, kun maailmancupissa on enää kaksi osakilpailua jäljellä. Kowalczykin nousu viimeisissä osakilpailuissa ohi Björgenin vaatisi norjalaisen lähestulkoon täydellistä epäonnistumista.

Finaaliviikonloppuna mukana olevista suomalaisnaisista maailmancupin kokonaistilanteessa parhaissa asetelmissa on Krista Lähteemäki seitsemännellä tilalla, jahdaten kuudentena olevaa Norjan Marthe Kristoffersenia 79 pisteellä. Aino-Kaisa Saarinen on kokonaistilanteessa kahdeksantena, Riitta-Liisa Roponen 14:s, Anne Kyllönen 22:s, Riikka Sarasoja-Lilja 23:s ja Laura Ahervo 45:s.

Kanadalaiset vahvoja prologissa

Miesten prologissa nähtiin Kanadalaisjuhlat, kun palkintopallille tänään nousi päivän voittajan, Alex Harveyn lisäksi prologin kolmanneksi hiihtänyt Devon Kershaw. Palkintopallin täydensi maailmancupia johtava Sveitsin Dario Cologna.

Suomalaisista prologissa hiihtivät Matti Heikkinen ja Matias Strandvall. Heikkinen lähti matkaan koko joukon ensimmäisenä, kun prologin lähtöjärjestys määräytyi Tukholman sprinttitulosten perusteella. Näin Heikkinen sijoituttuaan Tukholman sprintin viimeiseksi, joutui starttaamaan matkaan ensimmäisenä. Heikkinen hiihti tänään sijoituksia katsottaessa tasaisen hiihdon, hän oli 1,2 km väliaikapisteellä 27:s ja joutui antamaan vain kaksi sijaa periksi – näin Heikkisen sijoitus lopputuloksissa 29:s. Strandvall puolestaan aloitti kisan Heikkistä vauhdikkaammin, ollen 1,2 km väliajoissa 17:s, mutta väsähti loppumatkasta ja Strandvall lopputuloksissa 43:s.

Matti Heikkinen kertoi että on saanut tehtyä hyviä suksitestejä Falunissa:
    - Täällä on saatu tehtyä jo kolme hyvää suksitestiä, olosuhteet ovat lumen ja sään puolesta melko lailla samanlaiset kuin ensi vuoden MM-kisoissa Val di Fiemmessä ennakoidaan ja tehdään nyt tänä  viikonloppuna töitä tulevaisuuden eteen. Eihän tämä kovaa hiihtäminen vielä helppoa ole, kuten olen jo aiemmin todennut niin kunto on nyt sairasteluiden jälkeen vielä huono. Sarkastista huumoria viljelläkseni voi myös todeta, että tällä reissulla on jo tapahtunut kaksi asiaa, joita en odottanut tapahtuvan: kisan viimeinen (Tukholma) tila ja se, että saan maailmancup-pisteitä, kommentoi hyväntuulinen Heikkinen Falunin prologin jälkeen.

Maailmancup-finaaleissa Falunissa hiihdetään perjantain prologien lisäksi lauantaina 17.3. yhteislähtöinä naisten 10 km ja miesten 15 km perinteisellä hiihtotavalla. Finaalien minitour päättyy sunnuntaina 18.3. hiihdettäviin naisten 10 km ja miesten 15 km takaa-ajokilpailuihin.