Uutisen päiväys

13.2.2014← Takaisin

Aino-Kaisa Saarinen taisteli loppuun asti mitalista

Aino-Kaisa Saarinen taisteli upeasti neljänneksi perinteisen kympillä olympialaisilla. Saarinen oli jälleen kerran parhaassa vireessä kauden tärkeimmällä hetkellä ja jäi pronssista vain kaksi sekuntia. Vaikean viime kauden jälkeen terävimmälle huipulle palanneen hollolalaisen takanakin suomalaiset hiihtivät mallikkaasti. Kerttu Niskanen oli kahdeksas, Krista Lähteenmäki 10:s ja Anne Kyllönen 14:s.

Kilpailun voitti Puolan Justyna Kowalczyk 18,4 sekunnin erolla Ruotsin Charlotte Kallaan. Therese Johaug oli kolmas 28,3 sekuntia Kowalczykille hävinneenä. Saarinen ohitti loppukilometreillä muun muassa Marit Björgenin, joka oli vielä 8 kilometrin väliajoissa toisena ja lopulta viides. Vastaavasti Johaug oli vielä tuolloin 1,2 sekuntia Saarisen takana, mutta nousi viimeisellä kahdella kilometrillä niukasti ohi.

”Kaikki jäi ladulle. Harmi toi neljäs sija, mutta pystyin noudattamaan tekemääni taktiikkaa. En hermostunut missään vaiheessa. Se oli rauhallinen, hallittu suoritus. Tuon parempaan en olisi pystynyt. Harmi, että jäi noin lähelle. Lähdin mitaleista ja jopa voitosta kamppailemaan, oli hyvä draivi päällä ja koko ajan ollut nousujohteinen fiilis”, Saarinen sanoi.

Viime kevään jälkeen Saarinen nousi vähitellen jälleen huipputasolleen, mikä palautti hänet lajin terävimmälle huipulle. Hän on aina viihtynyt arvokisojen paineessa, jossa hän on onnistunut saamaan parhaansa irti juuri tärkeimmällä hetkellä. Se onnistui myös torstaina.

”On ollut aika temppu, että olen kahden viime kauden jälkeen itseni tähän kuntoon saanut. Olen ollut onnekas, että lähelläni on ollut ihmisiä, jotka ovat sata lasissa laittaneet itsensä likoon. Toblachissa (viimeinen maailmancup ennen olympialaisia) tiesin, että olen mitalikunnossa ja voin tehdä tulosta. Harmi, että viimeiset kahdeksan vuotta toivomani mitali jäi nyt niin lähelle”, Saarinen sanoi lempimatkansa jälkeen.

Kerttu Niskanen oli tyytyväinen kahdeksanteen sijaansa, vaikka edellytyksiä olisi ollut parempaankin. Huipputasolla kaikki on pienestä kiinni. Niskanen pääsi hiihtämään minuuttia häntä myöhemmin lähteneen Kowalczykin perässä. Lopussa hän myös vetäisi puolalaisesta ohi.

”Lopussa vielä yritin viimeiset sekunnit ottaa mitä lähti. Ärsyttävän tasainen Kerttu Niskasen suoritus jälleen, olisin halunnut paremman päivän. Tiedän, että parempaan pystyn. Hiihto oli ihan hyvä, mutta parempaa haluaisin. Kaikkeni annoin ladulle. Raskas oli päivä. Tätä päivää on odotettu niin kauan, että toivoin, että olisi tullut uran paras hiihto ja huippusuoritus”, Niskanen pyöritteli.

Krista Lähteenmäki hiihti hienosti kymppisakkiin, eroa Kowalczykiin kertyi 1,18,2. Hän sairasteli hieman ennen olympialaisia, mutta ei halunnut köhänsä vaikutusta jossitella.

”Päivän tarina oli sellainen, että alussa rauhassa ja loppua kohden kiristäen. Suksi jäi plussan puolelle, oma suoritus oli sellainen, että on tietty raja mitä pystyy hiihtämään mutta sen kovempaa ei pääse”, Lähteenmäki sanoi.

Anne Kyllönen hiihti jo kolmannen olympiastarttinsa. Kajaanilainen lähti puoli minuuttia ennen Saarista.

 ”Oli tavoite aloittaa reipasta vauhtia. En aloittanut (liian kovaa), oli hyväntuntoista hiihtoa. Suksi oli kokonaisuutena hyvä. Yritin pysyä Aikun perässä, ei ihan riittänyt tänään paukut siihen, Aikku hiihti tosi hienosti kyllä”, Kyllönen kehui joukkuetoveriaan.

Perjantaina hiihdetään 15 kilometriä perinteisellä, jossa mukana ovat Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen ja Ville Nousiainen.