Uutisen päiväys

27.6.2016← Takaisin

Mäkihyppy jättisuosioon Seinäjoen Hiihtoseurassa

  Tammikuussa 2016 Joupiskan hiihtokeskuksessa pidetty, Suomen Hiihtoliiton, Suomen Ampumahiihtoliiton ja suomalaisten lumilajien seurojen järjestämä Lasten Lumipäivät -tapahtuma oli menestys paikalliselle Seinäjoen Hiihtoseuralle.

  Lasten Lumipäivillä tarjotaan lapsille mahdollisuus liikkua ja kokeilla hyppäämistä sekä hiihtoa turvallisesti ja innostavasti ja lisäksi mukaan liittyy tarkkuusharjoitteita sisältävä toimintapiste. Alakoululaiset pääsevät osallistumaan kiertueelle tapahtumapäivien kautta, jotka koostuvat rastipisteistä. Niiden kautta lapset pääsevät tutustumaan lajeihin ja saavat nauttia positiivisista kokemuksista lumiiliikunnan parissa kisamakkaroita unohtamatta. 

  Seinäjoella etekin mäkihypyn suosio ponnahti ihailtavan suureksi.

  Ilmajoen opiston opiskelijoiden sekä Hiihtoseuran muiden jaostojen henkilöiden vetämässä tapahtumassa noin parilla kymmennellä nuorella leimahti liekki mäkihyppyyn. Myös hiihtovalmentajat näkivät mäkihyppyyn tutustumisessa hyviä puolia.

  "Tapahtumassa oli mäkihyppyyn kova innostus heti. Noin 20 esikoululaisesta 12-vuotiaseen nuorta tutustui mäkeen, nuoremmat hiihtivät. Myös hiihtovalmentajat innostuivat, sillä hiihto ja hyppääminen palvelevat toisiaan. Esimerkiksi mäen lasku täydentää hiihdon tasapainoa", Seinäjoen Hiihtoseuran mäkihyppyjaoston valmentaja Juha Romppainen avaa.

  Seinäjoella yhteinäisyys näyttelee suurta roolia, sillä esimerkiksi Lasten Lumipäivät -tapahtumaan ei päässyt Seinäjoen mäkijaostosta päivätöiden vuoksi yksikään valmentaja muiden ohjatessa päivää. Yhteinäisyys korostuu myös naapurikuntien kesken, sillä Etelä-Pohjanmaan mäkihyppyseurojen alueella järjestetään Liito-orava -cupia.

  Cupissa pyritään helpottamaan kynnystä osallistua kilpailuun. Jos oma ikäsarja hyppää isommasta mäestä kuin itsellä rohkeus riittää, niin aina voi osallistua avoimeen sarjaan ja itselle sopivaan mäkeen. Sama myös toisinpäin. Jos rohkeutta ja halua on osallistua isompaan mäkeen kuin oma ikäluokka, niin sekin on mahdollista.

  "Meillä on todella hyvää yhteistyötä Seinäjoen, Karijoen, Vöyrin, Alahärmän, Lapuan ja Ylistaron kesken", Romppainen kiittelee.

  Valoisa tulevaisuus

  Alkaneen buumin osalta myös tulevaisuus vaikuttaa valoisalta. Kari Pätäri tekee erinomaista alueellista ja valtakunnallista juniorivalmennuksen kehittämistyötä mäkihypyn ja yhdistetyn parissa nuorten olympiavalmentajana yhteistyössä Hiihtoliiton, Olympiakomitean ja urheiluakatemian kanssa. 

  Laaja yhteistyö mahdollistaa monipuolisen harjoittelun ja avaa mahdollisuuksia lajivalintoihin.

  "Meillä on nyt mahdollisuus saada yhdistetyn hiihtäjiä. Pienessä piirissä Seinäjoella on kolme aktiivia mäkihyppyyn, joista yksi poika yhdistetyssä. Kaksi heistä valittiin myös Lidl-ryhmään."

  Mäkihypyn Lidl-ryhmään SHS:sta valittiin Paavo Romppainen ja Tomi Viljanen.

  Kilpailemisen lisäksi lajin kokeileminen monen eri koon mäestä on mahdollista. Myös kesällä hyppääminen on pian mahdollista, kun Lapuan K55-mäki muovitetaan tänä kesänä.

  "Kaikki halukkaat saavat tulla kokeilemaan”, Romppainen kannustaa.