Uutisen päiväys

1.4.2020← Takaisin

Puheenjohtajan kirje huhtikuu 2020

HYVÄT LUMILAJIEN YSTÄVÄT,

elämme maailmanlaajuisesti aikaa, jonka toivoisi olevan pahaa unta. Sitä se ei valitettavasti ole. Koronavirus vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Monella yrittäjällä uhkaa elämäntyö valua käsistä, yritykset ovat lomauttaneet henkilöstöä ja terveydenhuoltojärjestelmä on kovalla koetuksella. Terveys on luonnollisesti tärkein ja sen turvaamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

Omassa kategoriassaan vaikutukset myös urheiluun ovat mittavat. Erityisesti lajit ja seurat, joissa on paljon palkattua henkilöstöä, ovat suurissa vaikeuksissa. Hiihtoliiton lajien osalta tilanne ei tässä mielessä ole vaikeimpia ja lisäksi kausi on juuri päättynyt, mutta isot vaikutukset näkyvät meilläkin. Sana haaste on näinä aikoina menettänyt merkitystään. Nyt on oikeasti vaikea tilanne.

Hiihtoliiton taloustilanteen taustalla on Lahden 2017 MM-kisojen aiheuttama suuri velkamäärä. Meillä on pitkän tähtäimen suunnitelma tilanteen korjaamiseksi. Teimme kahdella edellisellä tilikaudella yhteensä runsaan 700.000 euron ylijäämän. Se auttoi meitä saamaan tilanteen hallintaan. Kuluva tilikausi päättyy toukokuun lopussa ja teemme edelleen ylijäämäisen tilinpäätöksen. Vaikka teimme sopeutustoimenpiteitä jo kauden aikana,  ylijäämä ei ole kuitenkaan niin suuri kuin sen pitäisi pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan olla, jotta maksuvalmiutemme säilyy.

Syynä ovat ensinnäkin Rukan yhden mäkikisan siirtäminen Lahden maailmancupiin. Toiseksi lumeton talvi suuressa osassa maata sekä korona-virus aiheuttivat paljon kisojen peruutuksia ja niiden seurauksena tulonmenetyksiä. Kun tähän lisätään yleisen taloudellisen tilanteen merkittävän heikentymisen aiheuttama epävarmuus yhteistyökumppanineuvotteluihin, niin nopeat toimenpiteet ovat välttämättömiä.

Aloitimme koko henkilöstöä koskevat Yt-neuvottelut 26.3.2020. Käymme läpi kaikki toiminnot, mietimme uusia toimintamalleja ja haemme entistä parempaa hyötysuhdetta yhdessä urheilijoiden ja koko henkilöstön kanssa kaikkeen toimintaamme. Strategiamme mukaiset ydintoimintomme ovat menestyvä huippu-urheilu ja seuratoiminta. Niiden toimintaedellytykset me haluamme turvata myös tässä vaikeassa tilanteessa. Se edellyttää muutoksia nykyisiin toimintamalleihin joka tasolla. 

Uskon vahvasti, että kykenemme turvaamaan urheilijoillemme kilpailukykyiset valmentautumisedellytykset myös tulevalla kaudella. Arvojamme  ovat mm. yhteistyö ja uskallus. Nyt pitää uskaltaa nähdä asioita uudella tavalla ja luoda yhdessä sellaista toimintakulttuuria, joka johtaa hyviin tuloksiin. Edessä on kolmen vuoden arvokisaputki ja me haluamme tuottaa niissä toiminta-ajatuksemme mukaisesti suomalaisille  hiihtourheilun ystäville unohtumattomia elämyksiä.

Me selviydymme tästä koronapandemiasta aikanaan ja katseet pitää suunnata myös tulevaisuuteen ja kehitettävä uutta. Olemme julkistaneet Helsinki Ski Weeks -tapahtuman ensi vuoden tammikuulle. Silloin Helsingin Olympiastadionilla käydään maastohiihdon huipputason sprinttikisa stadionille ja sen lähiympäristöön rakennettavalla ladulla. Kisan lisäksi oleellista on, että latu ja muut lumilajien harrastupaikat avautuvat kuukaudeksi kaupunkilaisten käyttöön. Siitä tulee varmasti suosittu lähiliikuntapaikka lumilajien harrastajille. Tällaista on toivottu ja odotettu ja nyt se on lähempänä kuin koskaan.                                                                                                                     
                
Toinen poikkeuksellisen myönteinen uutinen on Hiihtoliiton saama merkittävä 300.000 euron lahjoitus nuorten hiihtäjien tukemiseen. Lahjoittaja on sydänjuuriaan myöten innokas hiihtourheilun seuraaja. Avustuksen käyttökohteita ovat lupaavien nuorten alle 18-, 20- ja 23-vuotiaiden vuosittain jaettava suora harjoittelu- ja valmistautumistuki, joka on mahdollisuus käyttää esimerkiksi leiritys- ja valmennuskuluihin tai asiantuntijamenoihin. Lisäksi maastohiihtovalmentajien haettavissa on koulutusstipendejä liiton järjestämiin omiin valmentajakoulutuksiin sekä sovitusti myös muihin valmentajien osaamista parantaviin koulutuksiin. Olemme todella kiitollisia tälle upealle lahjoittajalle, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Meidän lajiemme osalta kausi päättyi ennen aikojaan. Esitän parhaat kiitokseni koko hiihtourheiluyhteisöllemme kuluneesta kaudesta. Lumen puute suuressa osassa Suomea teetti tavanomaistakin enemmän työtä. Olette taas kerran tehneet arvokasta työtä lajiemme hyväksi.

Liikunta ja urheilu on Suomen suurin kansanliike. Niillä on iso rooli, kun yhteiskuntaa nostetaan poikkeustilan jälkeen takaisin jaloilleen. Me Hiihtoliitossa teemme kaikkemme, että omat lajimme menestyvät huipputasolla ja seuroissa sekä liikuttavat suomalaisia laajalla rintamalla oman terveytensä edistämiseksi myös tulevalla kaudella.


Hyvää alkavaa kevättä ja terveyttä toivottaen,

Markku Haapasalmi
Hiihtoliiton puheenjohtaja