Uutisen päiväys

28.3.2018← Takaisin

Hiihtoliiton puheenjohtajan tervehdys

Hyvät lumilajien ystävät,

Olemme saaneet nauttia upeasta lumitalvesta. Tätä kirjoittaessani aurinko paistaa, lunta on runsaasti ja hiihtokelit parhaimmillaan. Olisipa tällaista tulevinakin vuosina.
Kilpailukausi alkaa olla lopuillaan. Vielä on jäljellä Taivalkosken SM-kisat 6.–8.4.2018 ja monia muita hiihtotapahtumia. Käyn kuitenkin jo tässä vaiheessa läpi talven saavutuksia.

Etelä-Korean talviolympialaiset olivat talven kohokohta. Saimme kaikkiin lumilajeihin urheilijoita, mikä kertoo hiihto- ja alppilajien katkeamattomasta työstä. Olen erittäin iloinen, että hiihtourheilu piti yllä Suomen huippu-urheilun mainetta Kristan ja Iivon mitalien myötä. Lisäksi saavutimme maastohiihdossa viisi pistesijaa ja yhdistetyssä neljä.

Lumilajien vahvaa panosta täydensi Enni Rukajärven pronssimitali lumilautalajien slopestylessä.

Maastohiihdon maailmancupissa sijoituksemme oli maiden välisissä pisteissä neljäs naiset ja miehet yhteenlaskettuna. Palkintokorokesijoituksia oli yhdeksän Kristan ja Iivon ansiosta. Myös Ristomatin sijoittuminen viidenneksi sprintticupissa oli mahtava saavutus. Podiumpaikka oli niin lähellä monta kertaa. Kaiken kaikkiaan 28 hiihtäjäämme oli maailmancupin pisteillä, 10 naista ja 18 miestä. Joukossa oli ilahduttavasti myös nuoria tulevaisuuden lupauksia.

Yhdistetyn nuoren joukkueemme saavutukset ovat olleet yksi tämän kauden menestystarinoista. Joukkue on vakiinnuttanut paikkansa podiumtaisteluissa pysyvästi. Maailmancupissa olimme viides maiden vertailussa. Palkintokorokesijoituksia oli peräti kahdeksan – Eerolla viisi kertaa, Ilkalla kerran ja joukkueena kaksi kertaa.

Maastohiihdossa Reijo Jylhä ja yhdistetyssä Petter Kukkonen ovat tehneet tiimiensä kanssa erinomaista ja tuloksellista työtä. Päävalmentajan työ on suurelta osin verkoston johtamista. Verkostoon kuuluvat itse pääosan esittäjät eli urheilijat, henkilökohtaiset valmentajat, suksihuolto, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, lääkäri- ja fysioterapiapalvelut ja henkinen valmennus. Hyvään menestykseen on tarvittu koko tämän upean joukkueen vahvaa omistautumista työlleen.

Menestys vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä: suuret kiitokset kaikille hienoille ihmisille, jotka näissä joukkueissa ovat toimineet. Erityiskiitokset maastohiihdon päävalmentajalle Reijo Jylhälle, jonka kausi on nyt päättymässä. Reijon työ suomalaisen hiihdon valmennusjärjestelmän uudistajana on tuottanut hienoja tuloksia. Myös Olli Ohtonen on jäämässä pois maajoukkuevalmennuksesta. Iso kiitos Ollillekin mahtavasta työstä.

Mäkihyppy on jo useamman vuoden ollut haastavassa tilanteessa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen emme ole päässeet uuteen nousuun. Se on yhteinen huolenaiheemme. Olemme panostaneet lajiin viime vuosinakin. Hankimme mm. itävaltalaisen Andy Mitterin päävalmentajaksi. Tulokset eivät vielä kahden vuoden jälkeen ole realisoituneet. Andy on tuonut valmentautumiseen uusia näkemyksiä ja toivottavasti niitä kyetään hyödyntämään tulevilla kausilla uuden päävalmentajan johdolla. Kiitokset myös Andylle hyvästä perustyöstä uuden nousun mahdollistamiseksi.
Parhaat saavutukset tällä kaudella olivat Andreas Alamommon seitsemäs sija nuorten MM-kisoissa ja Julia Kykkäsen 23. sija olympiakisoissa.

Me Hiihtoliiton johdossa teemme kaikkemme, jotta myös mäkihyppy saadaan takaisin menestysuralle. Olemme tehneet huolelliset suunnitelmat ensi kaudelle.

Nyt on oleellista käyttää resurssit entistäkin järkevämmin ja kohdistaa ne oikein ja kustannustehokkaasti, jotta vaikuttavuus on paras mahdollinen. Meillä on nuoria lupaavia mäkihyppääjiä ja junioreissa huomionarvoista on se, että tyttöjä on jopa enemmän kuin poikia. Heidät pitää saada ammattitaitoisen valmennuksen piiriin.

Me tarvitsemme lajiyhteisön, liiton ja kaikkien mäkihypyn eteen töitä tekevien saumatonta ja tavoitteellista yhteistyötä lajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Laadukas seuratoiminta on avainasemassa, jotta saamme enemmän nuoria lajin pariin.

Paraurheilun puolella Ilkka Tuomisto saavutti maailmacupissa sijan seitsemän ja Sini Pyy oli 14:s. Paralympialaisissa Ilkka otti hienosti pronssia sprintissä ja pistesijan perinteisen kympillä. Ilkka on tehnyt hienon uran paraurheilussa. Lumilautailussa Matti Suur-Hamari otti komeasti Etelä-Koreassa kultamitalin ja lisäksi pronssia.

Miltä tulevaisuus sitten näyttää meidän lajiemme osalta? Meillä on hiihdossa meneillään sukupolvenvaihdos, kun aika moni kokenut urheilija on ilmoittanut lopettavansa aktiiviuran tähän kauteen. Yksi meidän suurimmista haasteistamme liittyykin tähän. Miten saamme varmistettua sen, että meidän lupaavien nuorten urheilijoidemme kehitys jatkuu ja tie huipulle jopa nopeutuu? Meidän on saatava huippukärkeämme leveämmäksi. Menestyminen arvokisojen viesteissä on hyvä tason mittari. Haluamme luonnollisesti takaisin mitaleille niin naisten kuin miestenkin viesteissä. Meillä on hyviä, lahjakkaita nuoria urheilijoita, jotka ovat jo olleet maailmancupin pisteillä. Uskon vahvasti siihen, että meidän hyvä valmennusjärjestelmämme ja organisaatiomme tekee mahdolliseksi heidän kehityksensä.

Tässä on uudelle päävalmentajallemme Matti Haavistolle ja hänen tulevalle tiimilleen yksi tärkeä tehtävä. On hienoa, että Matti on meidän päävalmentajamme. Jatkuvuutta ja luonnollisesti uusia ideoita ja inspiroivaa energiaa valmennukseen tarvitaan. Onnea ja menestystä Matti.

Pitkäaikaisista maajoukkuehiihtäjistämme ovat lopettamispäätöksestä ainakin huipputasolla kertoneet Aino-Kaisa Saarinen, Mona-Liisa Nousiainen, Ville Nousiainen ja Toni Ketelä. Yhdistetyssä Hannu Manninen on kertonut samanlaisesta päätöksestä. Haluan tässä yhteydessä kiittää näitä hienoja urheilijoita upeista suorituksista ja työstä suomalaisen hiihtourheilun huipulla. Toivotan myös kaikkea hyvää uuteen elämänvaiheeseen.

Yhdistetyn tilanne on erittäin hyvä kuten edellä jo kirjoitin. Nuori joukkueemme tulee tarjoamaan meille paljon ilon hetkiä tulevina vuosina. Yhdistetty on osoittanut, että muutaman vuoden hiljaisemman jakson jälkeen on mahdollisuus nousta huipulle määrätietoisella työllä. Myös naisten yhdistetty nousee kohti maailmancuptasoa ja Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) panostaa lajiin entistä enemmän. Tässä kehityksessä meidän tulee olla mukana etulinjassa. Yhdistetyn tuloksia saavuttava työ antaa uskoa ja esimerkkiä myös mäkihypylle, jonka haluamme jo ensi vuonna osoittavan nousun merkkejä.

Huippu-urheilusta ja sen merkityksestä on puhuttu viime aikoina paljon. On ollut puhetta hukatusta huippu-urheilusta. Me Hiihtoliitossa emme ole hukanneet huippu-urheilua mihinkään. Olen erittäin iloinen siitä, että hiihtourheilu on tänäkin vuonna kyennyt tarjoamaan suomalaisille ilon hetkiä ja hyvää viihdettä, lisäämään yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä. Samalla hienot urheilijamme ovat suorituksillaan ja esiintymisellään lisänneet kiinnostusta lajejamme kohtaan ja antaneet esimerkin ja esikuvan mallia lapsille ja nuorille. Hiihtourheilun ympärillä on vetovoimaa ja hyvä ilmapiiri.

Tavoitteemme on jatkossakin kehittää toimintaamme jatkuvan parantamisen hengessä kaikilla tasoilla. Itse urheiluun se kuuluu sisäänrakennettuna. Toimintakulttuurimme on oltava kaikin tavoin sellainen, että se herättää luottamusta yhteistyökumpaneissamme ja kaikissa sidosryhmissämme sekä tuottaa hyviä tuloksia.

Lämmin kiitos päättymässä olevasta kaudesta urheilijoille, valmentajille ja kaikille taustajoukoille, koko henkilökunnallemme, kentän aktiivisille toimijoille seuroissa, yhteistyökumppaneillemme ja hiihtourheilua aktiivisesti seuraavalle Suomen kansalle.

Hyvää pääsiäistä ja alkavaa kevättä.


Markku Haapasalmi
Hiihtoliiton puheenjohtaja