Uutisen päiväys

16.11.2016← Takaisin

Puheenjohtajan marraskuun terveiset

Hyvät hiihtourheilun ystävät,
Yksi suomalaisen hiihtourheilun kaikkien aikojen tärkemmistä kausista on edessä. Keskityn tässä kirjeessä lähinnä kuvaamaan taloutemme vakauttamista ja kehittämistä sekä annan päivityksen strategian etenemiseen. Ilman toimivaa strategiaa ja taloutta sekä oikeasti roolitettua organisaatiota ei ole suomalaisen hiihtourheilun pitkän aikavälin menestysedellytyksiä. 

Kuten HiihtoSuomi -tapahtumassa puheessani lupasin, meillä oli tulossa Hiihtoliiton perustoimintaan hyviä uutisia. Uutisia, jotka antavat meille vakautta rakentaa tulevaisuuttamme kestäväksi. Takana oli Rukan katastrofin takia negatiivinen tilinpäätös kaudella 2015–2016. Muistettakoon kuitenkin samalla, että kaksi edellistä tilikautta (2013–2014 ja 2014–2015) olivat olleet Hiihtoliitto-kokonaisuutena pitkään aikaan positiivisia. Näimme johtokunnassa tulevan tilanteen jo vuodenvaihteen jälkeen, mutta jatkoimme strategian toteuttamista ja valmistautumista kohti kotikisoja häiriöttä. Tiesimme koko ajan kaupallisen toimintamme olevan vahvalla kasvu-uralla. Markkinat ovat edelleen vaikeat. Mutta me olemme tällä hetkellä se toimija suomalaisessa urheilukentässä, joka voittaa laskevassa markkinassa. Se on pyyteettömän ja ammattimaisen toiminnan seurausta.

Hiihtoliitto on onnistunut tekemään historiansa kaikkien aikojen parhaan kaupallisen yhteistyösopimuksen. Kysymyksessä on Hiihtoliiton ja Infront Sports & Media AG:n mediasopimus, joka on yhteisellä päätöksellä julkistettu tänä aamuna 16.11. Sopimus takaa Suomessa järjestettävien pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumien tv-lähetykset vapailla kanavilla seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Sopimus mahdollistaa Hiihtoliitolle kansainvälisten kilpailujen hakemisen pitkällä tähtäimellä sekä tasapainottaa merkittävästi taloudellista tilannetta sekä korjaa oman pääomamme vajeen kerralla kuntoon.

Olemme sopineet Suomessa järjestettävien pohjoismaisten lajien maailmancuptapahtumien, SM-kisojen sekä maastohiihdon Suomen Cupin televisiointi- ja mediaoikeuksista. Meidän tehtävämme on edistää pohjoismaisten lajien harrastus- ja huippu-urheilutoimintaa. Lahti2017-kisojen jälkeen maailmancuptapahtumien merkitys suomalaisessa hiihtourheilussa on entistä tärkeämpi. Sopimus mahdollistaa kansallisten ja kansainvälisten huipputapahtumien järjestämisen vuosittain Suomessa ainakin vuoteen 2026 saakka. 

Tämä on meille erittäin tärkeä askel sekä taloudellisesti että toiminnallisesti. Tarjoamme suomalaiselle hiihtoperheelle huippu-urheiluelämyksiä pitkälle tulevaisuuteen ja annamme mahdollisuuden urheilijoillemme kilpailla sekä näkyä laajasti Suomessa järjestettävissä pohjoismaisten lajien tapahtumissa. Sopimuksen merkitys Hiihtoliiton lähivuosien tulonmuodostuksessa on erittäin merkittävä. Se antaa pohjaa kaikille toimijoille vuosiksi eteenpäin. 

Tulonmuodostuksemmehan koostuu kansainvälisistä media- ja markkinointioikeuksista (suurin osuus), yhteistyökumppanisopimuksista, julkisesta tuesta ja FIS-tuesta. Me olemme siinä mielessä erilainen yhteisö kuin esimerkiksi Olympiakomitea, että yksityinen rahoitus muodostaa 70 prosenttia tuloistamme. Haluan lämpimästi kiittää koko tiimiämme erinomaisesta onnistumisesta. Operatiivinen johto (Mika Kulmala ja Jari Töykkä) vei neuvotteluja erinomaisesti ja sovitusti kohti yhdessä asettamaamme maalia. Ja lopputulos oli vähintäänkin odotusten mukainen. Johtokunta tuki ja sparrasi asiaa hyvin taustalla. Johtokunnasta haluan nostaa esille erityisesti Tatu Lehmuskallion ison asiantuntijuuden kompleksisessa sopimusviidakossa. 

Paitsi, että media- ja markkinointisopimusrintamalla, olemme onnistuneet myös yhteistyökumppanirintamalla. Yhteistyökumppaniportfoliomme kehittyy hyvin. Julkistamme taas lähiviikkoina muutaman uuden kumppanin. Kaupallisella yhtiöllämme Nordic Ski Finland Oy:lla on kovat kasvutavoitteet. Sen tärkein tehtävä on tuottaa yhteistyökumppanirahoitusta omistajalleen Suomen Hiihtoliitolle. 

Hiihtolliton perustoiminta ja talous on nyt tasapainossa. Kokonaisbudjettihan meillä on tällä Lahti2017-kotikisakaudella kaudella 10 miljoonaa euroa ja meillä on erinomaiset edellytykset tehdä positiivinen tilinpäätös. Ja mikä tärkeintä, tämä uusi mediasopimus tuo meille siis vakautta ja turvaa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. 

Vaikka perustoiminta taloudellisesti etenee luvatusti, meidän täytyy vielä selvittää kunnialla Lahden MM-kisat kaikilla mittareilla. Meillä on vaativa 250 000 myydyn lipun tavoite, johon jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon. Nyt on keskeistä mobilisoida ihmiset vahvasti liikkeelle. Hyvä alkukauden menestys siivittäisi katsojalukuja. Rukan maailmancupin avauksessa saamme esimakua missä urheilullisesti menemme. Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n johto oli tutustumassa kisojen järjestelyihin muutama viikko sitten. Saimme puheenjohtaja Gian-Franco Kasperilta erinomaisen palautteen valmiudestamme järjestää kaikkien aikojen parhaat pohjoismaisten lajien MM-kisat. Se lämmitti kovasti.

HiihtoSuomi -tapahtumassa kävimme läpi Hiihtoliiton strategian väliraporttia. Palaute strategian etenemisestä on ollut rohkaisevaa. Mutta työ jatkuu. Johtokunta nosti esille tulevaisuuden muutaman tärkeän painopistealueen. 

Menestyksen turvaaminen ja panostus tuleviin huippuihin on avainasia. Käytännössä se tarkoittaa urheilijan polun eri vaiheiden valmennuksen turvaamista. Toisena painopistealueena on seuratoiminnan kehittäminen. Tekemämme seurakartoitus antaa meille konkreettisia ajatuksia ja välineitä ratkaista tätä ikuisuushaastetta. Olosuhdeasiat ovat myös tulevaisuuden tärkeä panostusalue. Liiton rooli liikuntapaikkojen rakentamisessa on parhaiden käytänteiden jakamisen johtaminen ja osallistuminen tiiviimmin käytännön projekteihin suunnitteluvaiheesta toteutukseen. 

Näihin kaikkiin voidaan investoida vain jos talous on pitkäjänteisesti varmistettu. Ja se työ, kuten kirjeeni alkuosassa kerroin, on vahvassa vauhdissa.

Hiihtoliitto on paljon yhtenäisempi kansanliike ja yhteisö kuin vielä muutama vuosi sitten. Visiomme, maailman paras lumella, ei ole utopiaa. Olemme matkalla sinne askel askeleelta.

Hyvää alkanutta hiihto- ja lumilajikautta kaikille!

Jukka-Pekka Vuori
puheenjohtaja
Suomen Hiihtoliitto